Collegesite Stedenbouwkundige concepten

Stedenbouwkundige concepten

Het ontwerpvoorstel van de THV Kortrijkstraat start vanuit een aantal uitgangspunten – concepten die de grote lijnen vormen van het ontwerp. 

Openbreken van het bouwblok.

Het bouwblok Kortrijkstraat – Ieperstraat is één van de grootste bouwblokken van Tielt en biedt daardoor veel mogelijkheden om het stadscentrum te versterken. 

Het bouwblok is vandaag een wat gesloten enclave in de stad. Met de uitvoering van het projectvoorstel zal dat veranderen: het gebied wordt een nieuw, extravert stadsdeel. 

Stedenbouwkundige concepten

Wandelboulevard als centrale drager.

Om de rol van nieuw stadsdeel te vervullen voorziet het projectvoorstel een centrale wandelboulevard die het bouwblok toegankelijk maakt.  De boulevard loopt in het voorstel doorheen de site en brengt de bestaande en geplande gebouwen in verbinding met elkaar. 

Stedenbouwkundige concepten

Synergie van verschillende deelzones.

De wandelboulevard vormt in het voorstel de verbinding tussen vier te onderscheiden zones. 

1. Parkgebouw

Het Parkgebouw komt in het ontwerpvoorstel centraal in de projectzone en grenst aan het stadspark, de kloostertuin en de wandelboulevard. Het is duidelijk zichtbaar langs de boulevard en is te zien vanuit de Kortrijk- en Ieperstraat. Zijn inplanting dichtbij het park maakt van het Parkgebouw een kwalitatieve plek voor woningen en voor de gelijkvloerse functies die aansluiten aan het stadspark.

2. Groot College

Het projectgedeelte Groot College is in het ontwerpvoorstel het sluitstuk van het bouwblok dat tussen de Patersdreef, de Kortrijkstraat en de nieuwe wandelboulevard ligt. In contrast met en door de nabijheid van het Minderbroedersklooster en de karakteristieke topgevel van het Groot College wordt de bebouwing boven de winkels opgevat als losstaande elementen.   

3. Klein College

Op de zone van het huidige Klein College en in de Kortrijkstraat komt in het projectvoorstel een aaneengesloten bebouwing in het verlengde van de aangrenzende huizen. Die stijl wordt als een straatwand over twee gebouwen verdeeld. Achter het gebouw komt binnen het bouwblok een groen en aangenaam binnengebied dat vlot toegankelijk is via de openingen in het bouwblok en via de onderdoorgang aan de Kortrijkstraat.

4. Site Vijverhof

De bebouwing op de site van het bestaande Vijverhof wordt in het ontwerpvoorstel afgestemd op de directe omgeving. De gelijkvloerse verdieping is qua grootte vergelijkbaar met het huidige Vijverhof en vormt de beëindiging van de wandelboulevard. Het gebouw aan de straat, links van het bestaande Vijverhof, heeft hetzelfde gevelritme van de bestaande gevels aan de Kortrijkstraat. De zijgevel richt zich met inpandige terrassen naar het vernieuwde voorplein.

Stedenbouwkundige concepten

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief